.:| هنر، معماری و مرمت  ابنیه تاریخی |:.

.:| هنر، معماری و مرمت ابنیه تاریخی |:.

Eskan ara Ltd. co (M.D)-------------- Art, Architecture & Historic Building Reparation
.:| هنر، معماری و مرمت  ابنیه تاریخی |:.

.:| هنر، معماری و مرمت ابنیه تاریخی |:.

Eskan ara Ltd. co (M.D)-------------- Art, Architecture & Historic Building Reparation

مقاله: ویژگی های هندسی و ریاضی در ساختار چفد پنج او هفت تند در پوشش تاق آهنگ ایرانی


نیما ولی بیگ (دانشجوی دکترا مرمت بنا و بافت تاریخی دانشگاه هنر اصفهان)
فاطمه مهدی زاده سراج (استادیار دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت تهران)
فرهاد تهرانی (دانشیار دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت تهران)


چکیده:

در گذر زمان، از چفدهای گوناگونی برای ساخت پوشش های تاق آهنگ ایرانی بهره جسته اند؛ یکی از متداول ترین این چفدها، چفد پنج او هفت است. شیوه کشیدن و پیاده سازی این چفد ریخت های گوناگونی را پدید آورده است که همگی به نام چفد پنج او هفت خوانده می شود. هرکدام از این چفدها ویژگی های هندسی و ریاضی گوناگونی دارند. یکی از مسائل مهمی که منجر به تألیف کتاب مفتاح الحساب توسط غیاث الدین جمشید کاشانی در قرن نهم هجری شد، محاسبه مصالح به کاررفته در تاق ها و گنبدها بود. روش های ارائه شده در این مقاله ادامه ای است بر روش های محاسبات فوق. با به دست آمدن طول کمان هر چفد می توان با توجه به شیوه آجرچینی آن و ارتفاع ملات مابین آنها با تناسبی ساده تعداد آجر (یا هر مصالح دیگری که تاق با آن اجرا شده است) را محاسبه کرد. هم چنین می توان از این محاسبات برای بارگذاری و سایر اندازه های مورد نیاز در آنالیز استاتیکی و دینامیکی سازه های ازگ (azag) به ویژه سازه های سنتی بهره برد. این مقاله به شیوه های گوناگون کشیدن و آنالیز ریاضی و هندسی آنها پرداخته، فرم های پدید آمده را باهم مقایسه کرده است. با بررسی های انجام شده، مشخص شد که نه تنها این چفدها که نام یکسان دارند از لحاظ بلندا و دیگر ویژگی های هندسی مانند مرکز سطح و جرم همانند نیستند، بلکه ازلحاظ ریاضی (طول کمان، مساحت و...) نیز دارای ویژگی های متفاوتی هستند.


  

 این مقاله به فرمت PDF و دارای 11 صفحه بوده و قابل خریداری است. شما می توانید با پرداخت 15,000 ریال و به وسیله یکی از روش های زیر اقدام نموده و آن را ظرف حداکثر 5 ساعت در ایمیل و واتساپ خود دریافت نمایید:

1- مبلغ را به کارت شماره 6037997475227782 نزد بانک ملی واریز کرده و رسید پرداخت را از طریق واتساپ به شماره 09303628919 ارسال نمایید.
2- مبلغ را به کارت شماره 6037997475227782 نزد بانک ملی واریز کرده و رسید پرداخت را از طریق ایمیل memarjoon@gmail.com ارسال نمایید.


توجه: شماره موبایل و آدرس ایمیل خود را نیز جهت دریافت فایل با رسید پرداخت ارسال کنید.




 

 



نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد